Astra Film Festival 2015 prezintă publicului din România, în premieră absolută, filmul documentar The Wolfpack / Haita, semnat de Crystal Moselle și premiat cu Marele Premiu la celebrul festival de la Sundance. Filmul reprezintă doar vârful aisbergului, ziua de joi fiind una foarte bogată în proiecții, dezbateri și concerte.

Regizoarea Crystal Moselle a pus cap la cap mai bine de cinci ani din viața familiei Angulo, care locuiește într-un apartament din Manhattan, în centrul orașului New York, într-o izolare completă de lumea exterioară. Porecliți Haita de lupi, cei șase frații cresc și se formează ca oameni imitând scene celebre din filmele văzute la televizor și folosind costume și recuzită laborios realizate în casă. Universul lor este închis între patru pereți însă mărginit numai de imaginație. Când unul dintre frați evadează totul se schimbă iar Haita de lupi trebuie să învețe cum să se integreze în societate fără a destrăma frăția. The New York Post l-a numit un documentar fermecător, iar The Guardian l-a văzut drept un film revelator și tulburător. Filmul va fi proiectat în Aula Magna a Universității Lucian Blaga din Sibiu, începând cu ora 19:30.
Iubitorii filmului documentar mai pot vedea în programul zilei de astăzi un making of al filmului Moartea domului Lăzărescu, urmat de o discuție cu autoarea filmului, Andreea Păduraru, și cunoscutul regizor Cristi Puiu. Evenimentul este programat de la ora 18:00, la Astra Film Cinema. Spectatorii AFF 2015 vor putea sta de vorbă și cu Andrei Gheorghe și Dan Chișu despre filmul YouTube Bazaar, care va rula de la ora 17:30, la Aula Magna a ULBS. Deschis la discuții este și regizorul Alexandru Iacob, autor al filmului Efectul Schweighofer, programat de la ora 20:30, în Sala Studio.

Expresia viața bate filmul își găsește exemplificare în povestea filmului documentar Life Sentences / Sentințe, semnat de Nurit Kedar și Yaron Shani, din Israel. Cum ar fi dacă ai descoperi, într-o zi cu soare și voie bună, că tatăl tău este responsabil pentru o listă întreagă de atentate teroriste petrecute acum câteva zeci de ani? Câte generații de trebuie să treacă până când sângele șters de pe bordură se transformă în apă? În câte colțuri ale pământului te-ai putea ascunde pentru a scăpa de furia trecutului? Filmul explorează viața de astăzi a fiului unui fost terorist. Life Sentences / Sentințe fost premiat drept cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Ierusalim, în 2013. Filmul va rula de la ora 22:30 la Sala Thalia.

În cea de-a treia zi de festival numărul spectatorilor la secțiunea Astra Film Junior a depășit deja cifra 10.000, publicul a aflat povestea lui Mihály Zoltán Orosz, primarul hiperactiv şi ultranaţionalist al unei localități din Ungaria și a stat de vorbă cu realizatorii Benny Brunner și Keno Verseck, precum și povestea Călușarilor din Bârla, cu explicații amănunțite de la autoarea Adriana Oprea. De mare succes s-a bucurat și proiecția filmului Surire (Sala Thalia) sau God’s Will (Astra Film Cinema).
Video jurnalul celei de-a treia zi: www.youtube.com/watch?v=IxL-JZSdrIk

Astra Film Festival 2015, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveției, Centrul Ceh, Cinelabs România, UCIN, Shopping City Sibiu